Na het grote aanbod aan ‘reguliere’ filters begint ook het aanbod aan meer specialistische filters te stijgen. De nieuwe telg van Benro is het True Night filter. Zoals de naam al aangeeft, is dit filter voor de nachtelijke uurtjes bedoeld. Meer specifiek om onze eigen lichtvervuiling weg te filteren.

 

Paarse kleur

Benro True Night.

Het eerste dat opvalt aan het filter is de paarsige kleur. Die kleur is er niet voor niets: het filtert licht op een golflengte van 890nm weg. Dat klinkt heel technisch, maar het gaat dan om het bekende oranje schijnsel, onder andere veroorzaakt door onze straatverlichting (natriumlampen).

 

In de praktijk

Het filter heeft een afmeting van 100 x 100 mm en past daardoor (nagenoeg) in iedere filterhouder. Je moet wel even oppassen, want de coating van het filter, bedoeld om vuil af te stoten, is tamelijk glad. Zorg dat het filter niet uit je vingers glipt of uit de geleiders van je houder glijdt. Mijn geleiders stonden tamelijk stroef afgesteld en leverenden daardoor verder geen problemen op. Het filter vraagt verder niet om hele specifieke kennis, werkzaamheden of andere instellingen dan je overdag gebruikt. Je moet alleen even rekening houden met het feit dat het filter een klein beetje licht (ongeveer een halve stop) licht tegen houdt. Wil je eenzelfde helderheid van je foto, dan moet je dus iets langer belichten! De witbalans heb ik voor de gehele test op 5.000 K gezet.

Natuurlijke tinten dankzij het Benro True Night filter.

 

Het resultaat

Het filter doet prima wat het moet doen, het haalt het overgrote deel van de lichtvervuiling weg. Let op: dit is wezenlijk wat anders dan een aanpassing van de witbalans. Met een witbalans corrigeer je weliswaar voor de kleur, maar neem je de oorzaak niet weg. Het effect zie je vooral goed aan de horizon. Zonder filter blijft de hemel een stuk lichter.

Het Benro filter zorgt voor natuurlijkere tinten. Misschien vind je de lucht wel erg blauw voor een nachtfoto. Bedenk dat de foto’s gemaakt zijn met een heldere maan die daadwerkelijk voor een blauwe hemel zorgt. Misschien dat de foto’s een klein beetje een paarsige zweem hebben, maar ook dat is lastig te zeggen. Wat is immers de exacte kleur van de hemel waar kunst- en maanlicht aanwezig zijn?

In onderstaande foto’s is de maan in beeld meegenomen om te bekijken wat het effect van felle lichtbronnen is. Nabij de maan zie je een kleine flare, maar verder blijft het beeld netjes schoon.

Zonder filter.

Alleen een aangepaste witbalans.

Met Benro True Night filter.

 

Vergelijk met NiSi

Eerder testte ik al het NiSi Natural Night filter. Grote vraag is hoe deze twee filters zich ten opzichte van elkaar verhouden. Qua uiterlijk verschillen de filters niet veel van elkaar. Ook bij de resultaten zijn weinig verschillen te zien. Pas wanneer de foto’s met ‘vervagen-gemiddelde’ omgezet worden tot één kleur, is een miniem verschil te ontdekken. In de praktijk ga je dit kleine verschil niet ervaren.

Zonder filter.

Met Benro True Night Filter.

Met NiSi Natural Night filter.

Een zeer klein, verwaarloosbaar verschil in de kleurweergave tussen Benro en NiSi.

 

Conclusie

Fotografeer je graag de sterrenhemel of juist cityscapes, dan heb je werkelijk iets aan een dergelijk filter. Het haalt een groot deel van de aanwezige lichtvervuiling weg uit je foto’s, waardoor je natuurlijkere tinten overhoudt. Met een prijs van € 164,95 is het filter net iets scherper geprijsd dan NiSi.

 

Dank aan FotoVideoRetail voor het ter beschikking stellen van een testexemplaar. www.benro.nl

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment