Fujifilm GFX50S @ 23mm; f/20; 1/4s; ISO 100 met Benro Master grijsverloopfilters (2 stops zacht + 2 stops hard).

 

In de winter bezoek ik, naast de Hoge venen, graag stuifzandgebieden, juist omdat deze onder ijzige omstandigheden ontstaan zijn. Dat de recreatieve druk op natuurgebieden groot is, zie je pas goed wanneer je een stuifzandgebied bezoekt. Werkelijk geen enkele meter waarop geen schoenafdruk van een medemens te vinden is. En dus is het als natuurfotograaf zoeken naar dat kleine ongeschonden stukje. Afgelopen week bezocht ik het gebied al, niet om te fotograferen, maar om gewoon lekker rond te wandelen. Uiteraard kan ik het dan niet laten met een schuin oog naar potenties te speuren. Zo passeerde ik een tamelijk groot redelijk ongeschonden stuk. Vanochtend keerde ik terug. Helaas was mijn plekje op twee dagen tijd tamelijk radicaal veranderd. Qua schoenafdrukken viel het nog enigszins mee, grote pootafdrukken van honden waren er ineens helaas erg veel. Op ‘mijn’ plekje zijn loslopende honden niet toegestaan, iets waar ik bewust rekening mee hou. Uiteraard is het heerlijk om je hond vrij rond te laten rennen in een dergelijke zandbak. Daarvoor zijn er echter meerdere grote hondenlosloopterreinen ingericht. Kennelijk helpt dat dus ook amper. En zo was het dus zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Gelukkig ben ik altijd ruim op tijd en bestaat er dus ook de mogelijkheid dat te doen. Uiteindelijk vond ik een stukje met mooie windpatronen. Niet verder zoeken, maar wachten op de opkomende zon, zodat de subtiele schaduwen de ribbels net dat beetje extra geven. Zie hier ook de voor velen onlogische staande foto: zo heb je nog meer ruimte om de nadruk op deze fraaie patronen te leggen.

Om de heldere lucht te temperen, heb ik een twee-stops grijsverloopfilter met een harde overgang gecombineerd met een twee-stops grijsverloopfilter met een zachte overgang.

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment