Lange sluitertijden zijn een mooie manier om beweging zichtbaar te maken. Dat gaat extra gemakkelijk op een dag met veel wind, zoals gisteren. Het grote probleem is dat de wind ook je camera en statief ongewenst laten bewegen. Hoe lukt het dan toch om dergelijke foto’s te maken tijdens een zware storm?

Het antwoord is simpel: zorg dat je uit de wind zit. De uitwerking is uiteraard wat weerbarstiger bij windkracht 10… Op een eerste locatie heb ik gebruik gemaakt van mijn busje. Dat had ik zodanig gepositioneerd, dat ik daar in relatieve rust achter kon zitten. De hier getoonde foto is gemaakt in de luwte van een strekdam. De wind komt hierbij pal van achteren. Omdat je in de windrichting fotografeert, verwaaien de wolken tot lange strepen die samenkomen in een verdwijnpunt en zo diepte creëren. De tekening in de lucht wordt extra krachtig door de lichte delen. Uiteraard heb ik wel even gewacht totdat de zon echt achter de wolken zat om te grote contrasten te voorkomen. In deze foto is naar een 10-stops grijsfilter van Benro ook gebruik gemaakt van een 2-stops grijsverloopfilter. Een paar stenen in de voorgrond maken het plaatje af.

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment