Onlangs kondigde Benro een nieuwe filterlijn aan: Universal Resin filters. Onderdeel van deze lijn is de Universal Filter Holder FG100, een vereenvoudigde uitvoering van de Master Filter Holder FH100. Tijd om deze filterhouder aan de tand te voelen.

Prijsverschil

Voordat we de filterhouder in de praktijk testen, een eerste opvallend verschil met de Master filterhouder. Waar die € 149,95 kost, blijft de schade in je portemonnee met de Universal houder beperkt tot € 29,95 (incl. 2 lensringen € 59,95). Dat verschil moet uiteraard ergens in zitten.

Benro Universal filterhouder met 77 en 82 lensring. Er worden extra schroefjes bijgeleverd om het aantal geleiders aan te kunnen passen.

Kenmerken

De meeste filterhouders lijken in basis sterk op elkaar, ongeacht het merk. Zo ook deze filterhouder. De houder biedt ruimte aan drie schuiffilters. Ontstaat er bij het gebruik van een ultragroothoekobjectief toch vignettering, dan kan het aantal geleiders verminderd worden. Net als zijn dure broertje, kan ook hier het polarisatiefilter in de houder geplaatst worden (deze oplossing zorgt ervoor dat de filters (en de houder) dicht op de lens zitten waarmee het risico op vignettering vermindert). Hier ontstaat echter meteen een belangrijk verschil: het polarisatiefilter is niet met een speciale ring te bedienen. Wil je het polarisatiefilter kunnen draaien, dan moet je dus de houder even van de lensring afhalen.

Bekijken we het filterhouder aandachtig, dan valt nog een verschil op met de Master houder: het schuimrubberen randje ontbreekt. Dat randje zorgt voor een extra afdichting tussen een filter en de houder. Het helpt lichtlekkages te voorkomen bij het gebruik van grijsfilters. Wil je op safe spelen, dan kun je een speciale filtertent gebruiken (verkrijgbaar vanaf € 12,95. Deze plaats je over de houder en de filters en voorkomt zo dat er licht tussen je filters en lens valt.

Benro Universal filterhouder met resin filter.

In de praktijk

Zelf werk ik nu twee jaar naar volle tevredenheid met de Benro Master filterhouder. Daarmee is de Universal filterhouder toch zeker even wennen. Het feit dat ik het polarisatiefilter niet rechtstreeks kan bedienen, voelt als een stapje terug in de tijd. Nu is het niet onoverkomelijk de houder even van de ring af te halen om het polarisatiefilter aan te passen. Vaak ben je immers toch een tijdje op eenzelfde plek bezig. Voor 2016 had je twee oplossingen: een enorm groot en daarmee extreem kostbaar polarisatiefilter in een speciale ring voorop de filterhouder (Lee) of een polarisatiefilter rechtstreeks op de lens waarop je dan weer de filterhouder monteerde. Dan voelt de Universal filterhouder toch wel als een aangename middenweg.

Het is een opmerkelijke verrassing dat je de geleider die zich het dichtstbij de lens bevindt, niet kunt gebruiken wanneer je een polarisatiefilter in de houder plaatst. Daarvoor is zelfs het ultradunne polarisatiefilter van Benro toch nog ietsje te dik. Voor mij is dit onbegrijpelijk, juist omdat het Benro in de Master-lijn wel gelukt is. Door dit probleem kun je een polarisatiefilter én grijsfilter niet zo goed gelijktijdig gebruiken. Zeker voor een sterk grijsfilter (vanaf ongeveer 6 stops) is het namelijk essentieel dat deze zich in de eerste geleider bevindt om lichtlekkages te voorkomen. Navraag leert dat Benro aan een speciaal polarisatiefilter werkt dat dit probleem moet oplossen. Uiteraard biedt een filtertent ook hier een oplossing. In combinatie met een grijsverloopfilter speelt het probleem van lichtlekkages niet, aangezien het niet veel uitmaakt in welke geleider dit filter zich bevindt.

Het polarisatiefilter steekt uit waardoor je de eerste geleider niet kunt gebruiken.

Over de bevestiging is prima nagedacht. De lensring bevat een diepe groef. Met één schroefje zet je het filter stevig vast op de ring. De filterhouder zal daardoor niet zomaar op de grond vallen, een prettige gedachte.

Met de details zit het bij Benro wel goed: één simpel schroefje zorgt ervoor dat je houder echt niet van de lensring valt.

Conclusie

Benro levert met deze filterhouder een prima houder af. Natuurlijk kan de houder niet tippen aan de Masterlijn, maar het prijsverschil is dan ook groot. De Universallijn is voor een grotere groep fotoliefhebbers bereikbaar dan de Masterlijn. Het prijsverschil houdt immers niet op bij de houder alleen, maar gaat bij de filters zelf natuurlijk ook gewoon door. Het verschil kan bij een complete set van houder en filters daardoor zo oplopen tot honderden euro’s.

Met een prijs van € 29,95 kun je je afvragen of deze houder niet veel te goedkoop in de markt is gezet. Of andersom: of de Master houder niet toch wat duur is. Het prijsverschil wordt veroorzaakt door het materiaal (Universal is kunststof, Master is aluminium) en de complexiteit van de lensring, die bij de Masterserie uit drie ringen bestaat. Natuurlijk is het kunnen bedienen van een polarisatiefilter enorm handig en de combinatie van een polarisatiefilter en een grijsfilter eigenlijk een voorwaarde. Voor mij rechtvaardigt dat het prijsverschil van 100 euro zeker.

Sterke punten

  • Polarisatiefilter in de lensring
  • Degelijk gebouwd
  • Muurvast op de lensring dankzij een eenvoudig schroefje
  • Geleiders zijn gelijk aan die van de Master-houder en naar wens in aantal aan te passen

Zwakke punten

  • Polarisatie is niet bedienbaar zonder de houder van de lensring af te halen
  • Grijsfilter is vooralsnog lastig te combineren met een polarisatiefilter
  • Geen rubberen afdichtrandje om lichtlekkages te voorkomen bij het gebruik van een grijsfilter

Tot slot

De lensringen van de Universal en Master filterlijn zijn niet onderling uitwisselbaar! Lensringen zijn verkrijgbaar in 67, 72, 77 en 82 mm.

Binnenkort deel 2 van de review, maar dan de resin filters zelf!

 

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment