Al jaren fotografeer ik met groot plezier en gemak met Benro-filters. De optische kwaliteit van de filters staat uiteraard voorop, maar het efficiënt werken met de filterhouder is natuurlijk wel zo fijn als je deze veelvuldig gebruikt. De filterhouder FH100M2 heeft nu een upgrade gekregen. De naam raad je al, FH100M3.

De verschillen
Wie de Benro FH100M2 en de FH100M3 vergelijkt, ziet ogenschijnlijk niet enorm veel verschillen. Wat goed is, moet goed blijven. Toch heeft de houder twee subtiele verandering ondergaan die het gebruiksgemak weer even net verder bevorderen.

De nieuwe Benro FH100M3 lijkt sprekend op zijn voorganger, maar bevat toch twee handige verschillen.

Beide veranderingen hebben betrekking op het plaatsen en bedienen van het polarisatiefilter. In de FH100M2 schroef je deze in een speciale ring. Deze ring is voorzien van een gekartelde rand, waardoor je deze kunt draaien terwijl grijs(verloop)filters voor de filters zitten, superhandig. Iets minder handig was het verwijderen van het polarisatiefilter. Hoewel al een enorme verbetering met de FH100M1 (bijna onmogelijk om daar het polarisatiefilter te verwijderen), vond Benro dat dit toch nog beter kon. In de FH100M3 heeft het polarisatiefilter een magnetische ring die stevig vastklikt aan de houder. Schroeven behoort zo tot het verleden. Wil je het polarisatiefilter verwijderen, dan klik je deze er in één beweging uit.

Kleine magnetisch zorgen ervoor dat het polarisatiefilter stevig in de houder klikt.
Met één klik bevestig of verwijder je het polarisatiefilter. Schroeven behoort tot het verleden.

Je kunt het polarisatiefilter nog altijd bedienen wanneer er andere filters voor zitten. Dit kan nu op twee manieren. Allereerst is er één opening aan de achterkant behouden gebleven waardoor je de ring, waarop het polarisatiefilter vastklikt, nog steeds met je vingers kunt draaien.

Er is nog altijd een gekartelde ring beschikbaar om je polarisatiefilter te draaien.

Tegelijkertijd zorgt een rubberen bandje aan de zijkant van de houder voor een nieuw alternatief. Door hier met je vinger over te bewegen, draai je het polarisatiefilter. Voor veel mensen zal dit een verbetering zijn, omdat de ring aan de achterkant van de filterhouder niet altijd gemakkelijk bereikbaar was, zeker niet met wat kleinere handen. Je hebt nu dus de keuze.

Je kunt het polarisatiefilter nu ook draaien met behulp van een rubberen bandje.

Voor mij hangt het een beetje van de situatie af welke mogelijkheid ik gebruik. Het rubberen bandje biedt wat weerstand, zeker in opgaande beweging. Voor grote draaiingen grijp ik daarom graag naar de oude vertrouwde oplossing. Wil ik het filter een klein beetje aanpassen, dan biedt het ringetje voor mij weer uitkomst. Voor iedereen zal dit wellicht weer net anders zijn, maar dat is ook natuurlijk het mooie, er valt wat te kiezen.

Met één vinger het polarisatiefilter draaien, een handige extra feature van de FH100M3.

Het rubbertje oogt wel wat kwetsbaar. De fabrikant geeft aan dat het rubber op alle mogelijke manieren getest is. Voordeel is dat dit deel van de filterhouder gemakkelijk gedemonteerd kan worden, handig na bijvoorbeeld een onstuimige dag op het strand.

Conclusie
Heel veel meer valt er eigenlijk ook niet over te zeggen. De bediening van de filters is verder gelijk aan die van de M2. Ik verwijs je dan ook graag naar de uitgebreide review van dat systeem als je nog niet bekend bent met de unieke manier van het plaatsen van filters in deze Benro houder. De M2 is mijn vertrouwde werkpaard, doordacht en handig. Dat de fabrikant toch weer ruimte ziet voor beteringen verdient alle lof. Goed kan dus toch nog weer een beetje beter. De grote vraag is natuurlijk, heeft overstappen zin? Als je nog geen Benro-filterhouder hebt, zeker! Heb je de FH100M1, zeker! Maar met een FH100M2 zou ik alleen overstappen wanneer je merkt dat je moeite hebt met de bediening van het polarisatiefilter en/of het plaatsen en verwijderen daarvan.

Wat goed was, is gelukkig behouden gebleven, zoals het simpele rode klemmetje waarbij je de houder razendsnel op je lensring klikt of verwijdert.

Pluspunten:

  • Wat goed was, is gelukkig gebleven
  • Zeer fijn bedieningsgemak
  • Polarisatiefilter met één klik plaatsen en verwijderen
  • Keuze in de bedieningen van het polarisatiefilter

Minpunten:

  • Je oude polarisatiefilter kun je niet meer gebruiken in deze houder.

www.benro.nl

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment