Waarom een nieuwe houder als de ‘oude’ al zo goed is? Dat is de eerste vraag die bij me opkwam. Tegelijkertijd is dat de valkuil waar veel merken in berusten. Maar niet Benro. Slechts een paar jaar na de komst van hun FH100 is er nu de FH100M2. Wat zijn de verschillen en is het inderdaad een vooruitgang?

De verschillen

Benro filterhouder oud en nieuw.

Links zien we de nieuwe filterhouder, rechts de oude. Het eerste dat opvalt is het formaat. De nieuwe houder is wat groter en hoekiger, maar daarover later meer. Het grootste verschil zit ‘m in het gebruik van de filterhouder, zeg maar de bediening. In het oude systeem schroefde je het polarisatiefilter in de speciale lensring. Wilde je van lens wisselen met een andere lensdiameter, dan moest je het polarisatiefilter uit de ring halen om deze vervolgens in de andere terug te plaatsen. Zeker het verwijderen viel niet altijd mee. Een alternatief (voor een efficiëntere werkwijze) was het gebruik van meerdere polarisatiefilters, hetgeen dan uiteraard weer niet zo gunstig was voor de portemonnee.

In de nieuwe situatie schroef je het polarisatiefilter in een ring die reeds in de houder zelf zit en niet langer meer in de lensring. Het wisselen van objectief gaat daardoor veel sneller en eenvoudiger. Om dit mogelijk te maken bestaat het polarisatiefilter niet langer uit beweegbare delen. Daarmee is het filter echter niet meer los van de filterhouder te gebruiken. Heb je behoefte aan alleen een polarisatiefilter, dan moet je nu toch de gehele houder ineens gebruiken. In het oude systeem gebruikte je het polarisatiefilter in dergelijke gevallen los, of eventueel in combinatie met de lensring, maar dan verder zonder filterhouder. Gelukkig past het oude model ook in de nieuwe houder, waardoor daar de sterke voorkeur naar uit gaat. Het hoe, wat en waarom van het nieuwe polarisatiefilter is me daarmee een beetje onduidelijk.

Het polarisatiefilter in de nieuwe houder zelf, terwijl deze in de oude situatie (rechts) in de lensring gemonteerd werd.

Filterframe

Nieuw zijn ook de filterframes. Je kunt de filters nu niet meer zonder frame in de houder gebruiken. Ogenschijnlijk ziet dit er wat bewerkelijk en omslachtig uit, maar dat valt in de praktijk sterk mee.

Werkwijze van het plaatsen van een grijs(verloop)filter in het filterframe.

Schaf evenveel frames aan als het aantal filters, zodat je de filters er niet steeds in en uit hoeft te halen. Positioneer eerst de onderzijde in het frame en klik daarna de bovenkant vast. Schuit vervolgens het blauwe palletje naar het midden, zodat je filter muurvast zit. Je moet even wat druk uitoefenen, maar daar kunnen de filters prima tegen. De frames hebben diverse voordelen:

 • Je kunt de filters veel nauwkeuriger positioneren in de houder (dadelijk meer daarover).
 • De filters hebben een beschermrandje.
 • Je kunt de filters vastpakken zonder vingervlekken achter te laten.
 • Bij grijsfilters: een perfecte lichtafdichting voorkomt lichtlekkages.

Filters vasthouden zonder vetvlekken achter te laten.

De frames hebben ook een nadeel. Weliswaar niet getest, maar ongetwijfeld kunnen nu niet alle filters van andere merken meer gebruikt worden, iets dat bij de oude houder geen enkel probleem was.

Plaatsing van de filters in de houder

Je kunt de filters niet zomaar in de houder plaatsen. Eerst moet je het instelwieltje in z’n ‘vrij’ zetten door de rode knop van de achterzijde geheel naar voren te drukken. Hierdoor zijn alle filtergleuven vrij voor gebruik. Wil je een filter in de houder verplaatsen, dan kan dit uiteraard op de oude wijze met de hand, maar ook met behulp van het instelwieltje. Door aan de rode knop te trekken verplaats je het wieltje naar desbetreffende gleuf. Met name bij grijsverloopfilters met een harde overgang bewijst dit systeem z’n nut. Voor filters met een zachte overgang kost het relatief veel tijd en is het ook niet nodig.

Zet het wieltje in z’n ‘vrij’om de filters te plaatsen.

Met het instelwieltje kun je het grijsverloopfilter heel nauwkeurig (ver)plaatsen.

De combinatie van de frames met het instelwieltje kan wat mij betreft nog wel iets beter. Het wieltje slipt af en toe een beetje door. Omdat de frames van kunststof zijn, ben ik benieuwd hoe lang het duurt voordat de slijtage zodanig is, dat het tandwieltje hierop geen grip meer heeft. Een groter nadeel is dat je de filters niet over de volledige hoogte kunt gebruiken in combinatie met het wieltje. Je houdt ongeveer 2 centimeter over, zonde en onpraktisch wanneer je de horizon eens extreem hoog of laag in beeld positioneert. De getande rand van het frame had dus een stuk verder door mogen lopen. Dit probleem is te ondervangen door het filter (met het tandwieltje in z’n ‘vrij’) gewoon met de hand een stukje verder te duwen, iets dat alleen in tamelijk extreme situaties nodig zal zijn.

Bij gebruik van het tandwieltje kun je het filter niet lager krijgen dan zo. Je verliest 2 centimeter aan potentiële filtermarge (onder én boven).

Nog meer verschillen

Bekijken we de filterhouder van de achterkant, dan zien we daar ook een aantal opvallende verschillen. Allereerst is er de zojuist genoemde rode, ronde knop waarmee je de filters nauwkeurig kunt verplaatsen. Het rechthoekige rode stukje metaal is de klem waarmee je de houder vastzet op de lensring. Niet langer 2, maar 1 klem. Toch is de bevestiging daarmee (gelukkig!) niet minder stevig geworden. Dat komt omdat je eerst de onderzijde van de houder in de ring schuift en vervolgens pas de boel vergrendelt met de rode klem. De houder zit wel degelijk op 2 punten vast. Om deze manier van bevestigen en het bedienen van de filters mogelijk te maken, heeft de filter nu een duidelijk boven- en onderkant, aangegeven met een pijltje. Enig kleine nadeel: de filterring en het klemmetje zijn beiden van metaal. Dat zorgt voor schavend geluidje wanneer je de houder ten opzichte van de ring roteert.

Ook verschillen aan de achterkant van het filtersyteem.

Zo bevestig je de lensring op de filterhouder (of andersom natuurlijk). Je schuift eerst de onderzijde op z’n plek om vervolgens de boel te vergrendelen door even het rode klemmetje te verschuiven.

Filtertas

Een nieuwe houder en filters die je permanent in speciale frames laat zitten vragen om een nieuwe filtertas. Alles past daar ruim in. Enig minpuntje is dat ‘ie net ietsje groter is, waardoor deze meer ruimte vreet in je cameratas.

De filtertas heeft allemaal losse schapjes waartussen je de filters in hun frames plaatst.

Conclusie

Kan het goede systeem van Benro nog beter. Na een wat sceptische blik, alle toeters en bellen imponeren namelijk best, moet ik toch volmondig ja zeggen. Gelukkig leunt Benro niet achteraf en zoeken ze doorlopend naar vernieuwingen. Dit systeem werkt snel(ler) en nauwkeuriger. Heb je nu de ‘oude’ houder, dan zou ik niet direct overstappen, want dat is toch kapitaalvernietiging. Heb je nog geen filters of een veel eenvoudiger systeem, dan kan ik de FH100M2 alleen maar van harte aanbevelen.

Voordelen:

 • Oerdegelijk
 • Nauwkeurig werken
 • Filters aanraken zonder vingervlekken
 • Lichtdicht, zowel tussen het eerste filter en de lens, als tussen de filters onderling
 • Polarisatiefilter zit in de houder zelf, maar kun je toch nog steeds met een aparte ring blijven bedienen

Nadelen:

 • Het nieuwe polarisatiefilter niet los te gebruiken (het oude model past ook en heeft dit probleem niet).
 • Slijtage van de gekartelde rand van de frames op termijn?
 • De filters niet over de maximale lengte kunnen gebruiken i.c.m. het tandwieltje.

Kijk op www.benro.nl voor meer informatie en alle mogelijkheden.

Het systeem van de achterkant, de rode klem zorgt ervoor dat de filter werkelijk nooit van de lens af valt, ook niet wanneer het blauwe schroefje geheel los mocht zitten.

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment