Werken met kleurfilters is echt iets uit het analoge tijdperk. Wil je tegenwoordig een kleur veranderen, dan doe je dat het gemakkelijkst in Photoshop. Toch kan het leuk zijn met kleurfilters in het veld bezig te zijn. Het creëert nieuwe mogelijkheden met verrassende resultaten. Het leuke van kleurfilters is dat je niet altijd diep in de buidel hoeft te tasten. Sterker nog, het hier getoonde voorbeeld kostte helemaal niets, alleen een dosis creativiteit.

Warme gloed door het gebruik van het kleurfilter i.c.m. de Lensbaby Velvet 56mm.

Kleurfilters kun je op meerdere manieren gebruiken. Plaats je een dergelijk filter direct op de camera, dan kleurt uiteraard het gehele beeld. Hier heb ik het kleurfilter niet op de camera gebruikt, maar op een lampje. Het aangestraalde onderwerp (de paddenstoel) krijgt daardoor een andere kleur dan de omgeving. In dit geval heb ik een kleurrijk blad van de Amerikaanse eik gebruikt als kleurfilter. Het geeft de paddenstoel een warme uitstraling, een beetje alsof de zon net opkomt. In werkelijkheid was het grauw en grijs met een beetje motregen.

Het effect van het gebruik van een kleurfilter i.c.m. lampjes en een aangepaste witbalans.

Je kunt nog een stapje verder gaan dan het toevoegen van een warme sfeer alleen. Wat als je nu de witbalans zodanig aanpast dat de paddenstoel weer grotendeels zijn natuurlijke kleur terugkrijgt? In dat geval kleurt de achtergrond blauw omdat je corrigeert voor het oranje licht. Ik heb het blauw in de achtergrond extra benadrukt door een een nat blad met een tweede LED-lampje aan te lichten. De reflecties in het blad zorgen voor de blauwe vlekken.

Making of.

Geef een antwoord

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment